Bezowy torcik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka z solą ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier. Ubijać na mniejszych obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru, na koniec dodać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wypełnić 3 koła (23 cm) narysowane na papierze.
2.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 105*C na 20 min. z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 90*C i przy lekko uchylonych drzwiczkach dosuszyć bezę ok. 50 min.
3.Maliny dokładnie przebrać.
4.Żelatynę połączyć z galaretką, zalać gorącą wodą, wymieszać i schłodzić.
Śmietanę ubić, dodać płynną galaretkę i zmiksować.
5.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać i pędzelkiem wysmarować bezowe krążki. Dzięki temu zabiegowi nie nasiąkną kremem.
6.3 łyżki kremu i kilkanaście malin odłożyć do dekoracji.
Na bezę wyłożyć połowę kremu i połowę malin przykryć drugą bezą i wyłożyć resztę kremu i malin, przykryć trzecią bezą i udekorować.
Komentarze