Bezowy torcik z malinami

4.5 (191 ocen)

Pyszny letni deser. Słodka beza i winne maliny wzajemnie się przenikają, dając niepowtarzalny smak temu torcikowi.

Składniki:

  • Beza:
    4 białka
    1 3/4 szkl cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    szczypta soli
    Krem:
    500 ml śmietany 30%
    1 galaretka malinowa
    4 łyżeczki żelatyny
    1 szkl gorącej wody

    400 g malin

    1/2 białej czekolady
    1 łyżeczka masła

    2 blachy z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Bezy Beza Tort bezowy

Bezowy torcik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Beza 1. Białka z solą ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier. Ubijać na mniejszych obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru, na koniec dodać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wypełnić 3 koła (23 cm) narysowane na papierze.
  • W piekarniku 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 105*C na 20 min. z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 90*C i przy lekko uchylonych drzwiczkach dosuszyć bezę ok. 50 min.
  • Maliny 3. Maliny dokładnie przebrać.
  • Krem 4. Żelatynę połączyć z galaretką, zalać gorącą wodą, wymieszać i schłodzić.
    Śmietanę ubić, dodać płynną galaretkę i zmiksować.
  • Z czekoladą 5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać i pędzelkiem wysmarować bezowe krążki. Dzięki temu zabiegowi nie nasiąkną kremem.
  • Przełożenie 6. 3 łyżki kremu i kilkanaście malin odłożyć do dekoracji.
    Na bezę wyłożyć połowę kremu i połowę malin przykryć drugą bezą i wyłożyć resztę kremu i malin, przykryć trzecią bezą i udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować