1.Ubijamy jajka z cukrem do białości. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Wlewamy do prostokątnej blaszki. Pieczemy 25 min. w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i kroimy biszkopt wzdłuż na pół.
2.Rozpuścić budyń w niewielkiej ilości soku. Sok pomarańczowy zagotować z cukrem. Wlać rozpuszczony budyń do soku , zagotować .Gorący budyń wylać na połowę biszkoptu.
3.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie (szklanka wody - każda), w osobnym naczyniu. Przestudzić i wylać każdą na oddzielny talerz do zupy. Gdy dobrze zastygną, należy pokroić je w kostkę.
4.Śmietankę ubić z cukrem pudrem, następnie powoli dolewać rozpuszczoną żelatynę, tak aby bita śmietana się nie zważyła. Następnie dodać do masy pokrojoną galaretkę i wymieszać.
5.W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę dać do rondla i podgrzewać aż margaryna się rozpuści, dodać żelatynę ale nie dopuścić do zagotowania składników.
Do ciepłej dodawać po łyżce śmietany energicznie mieszając. Polać placek.
Komentarze