Batony a'la bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka dodaj mleko, miód (lub cukier / ksylitol), wody letniej. Podgrzewaj na małym gazie mieszając koło 2 minut.
2.Dodaj wiórki kokosowe, cały czas na bardzo małym ogniu mieszaj aż wiórki zmiękną. Zdejmij z gazu i pozostaw na około 15 minut do wystudzenia.
3.Dodaj do wystudzonych wiórek mascarpone, połącz wszystko mikserem przez około minutę. Uformuj z masy batoniki i odstaw na płaskiej tacy. Przełóż ją z zawartością do zamrażalnika na 1 godzinę.
4.Rozpuść czekoladę z 4 łyżki mleka (lub słodką śmietanką) i wodą. Przelej masę czekoladową do płaskiego pojemnika. Wyjmij podmrożone batoniki z zamrażalnika i po kolei, obtaczaj każdego w czekoladzie, czekając aż nadmiar polewy spłynie. Gotowe batoniki przełóż do pojemnika w odstępach i schłódź w lodówce minimum przez 3 godziny. Smacznego!
Porady
Możesz użyć zamiast czekolady mlecznej gorzką lub białą.
Komentarze