Batony a'la Bounty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyjątkowe, delikatne, pyszne w smaku batony kokosowe, którymi zajadają się moi bliscy. Z przepisu wychodzi 10-12 sztuk.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    masa:
    - 200 g wiórek kokosowych
    - 50 g mleka 3.2 %
    - 3 łyżki miodu / cukru / ksylitolu
    - 2 łyżki wody letniej
    - 150 g mascarpone
    polewa:
    - 150 g mlecznej czekolady
    - 4 łyżki mleka 3.2 %, lub słodkiej śmietanki 30%
    - 2 łyżki wody letniej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Batony a'la bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka dodaj mleko, miód (lub cukier / ksylitol), wody letniej. Podgrzewaj na małym gazie mieszając koło 2 minut.
  • 2. Dodaj wiórki kokosowe, cały czas na bardzo małym ogniu mieszaj aż wiórki zmiękną. Zdejmij z gazu i pozostaw na około 15 minut do wystudzenia.
  • 3. Dodaj do wystudzonych wiórek mascarpone, połącz wszystko mikserem przez około minutę. Uformuj z masy batoniki i odstaw na płaskiej tacy. Przełóż ją z zawartością do zamrażalnika na 1 godzinę.
  • 4. Rozpuść czekoladę z 4 łyżki mleka (lub słodką śmietanką) i wodą. Przelej masę czekoladową do płaskiego pojemnika. Wyjmij podmrożone batoniki z zamrażalnika i po kolei, obtaczaj każdego w czekoladzie, czekając aż nadmiar polewy spłynie. Gotowe batoniki przełóż do pojemnika w odstępach i schłódź w lodówce minimum przez 3 godziny. Smacznego!

Porady

Możesz użyć zamiast czekolady mlecznej gorzką lub białą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować