BARSZCZYK CZERWONY Z PIEROŻKAMI

4.5 (159 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zawsze robiłem barszczyk z uszkami,tym razem są to pierożki

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BARSZCZYK
    2 dag grzyby suszone
    1 pęczek włoszczyzna
    75 dkg buraki czerwone
    1 szt liść laurowy
    6 ziarenek pieprz
    1 szt cebula
    2 ziarenka ziela angielskiego
    cukier
    CIASTO
    sól
    1 szkl mąka
    1 szt jajko
    1 łyżka masło
    FARSZ
    sól i pieprz
    4 dag suszone grzyby
    1 szt cebula
    1 łyżeczka tarta bułka
    1 szt żółtko
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszczyk czerwony z pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, szczyptę soli i 3 łyżki wody, zagnieść ciasto, wyrobić ciasto pierogowe.
    Odstawić na 30 minut do lodówki.
    Ciasto rozwałkować, kroić kwadraty 4x4cm.
  • 2. FARSZ
    Grzyby umyć włożyć do rondla, zalać 1 szkl ciepłej wody, moczyć.
    Osączyć grzyby, przelewając wodę do innego naczynia.
    Na tłuszczu podsmażyć obraną i posiekaną cebulę i połowę grzybów.
    Dodać żółtko i tartą bułkę, doprawić.
    Rozłożyć farsz, lepić pierożki, dobrze zlepiać, by nie rozpadły się podczas gotowania.
    Gotować pierożki we wrzącej i osolonej wodzie ok.10 minut.
  • 3. BARSZCZYK CZERWONY
    Pokrojoną i opłukaną włoszczyznę , buraki i obraną cebulę zalać wodą.
    Dodać wywar z namoczonych grzybów i przyprawy.
    Gotować na małym ogniu 20 minut.
    Doprawić do smaku solą i cukrem.
    Pierożki podawać z barszczykiem czerwonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować