Barszczyk czerwony z pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, szczyptę soli i 3 łyżki wody, zagnieść ciasto, wyrobić ciasto pierogowe.
Odstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować, kroić kwadraty 4x4cm.
2.FARSZ
Grzyby umyć włożyć do rondla, zalać 1 szkl ciepłej wody, moczyć.
Osączyć grzyby, przelewając wodę do innego naczynia.
Na tłuszczu podsmażyć obraną i posiekaną cebulę i połowę grzybów.
Dodać żółtko i tartą bułkę, doprawić.
Rozłożyć farsz, lepić pierożki, dobrze zlepiać, by nie rozpadły się podczas gotowania.
Gotować pierożki we wrzącej i osolonej wodzie ok.10 minut.
3.BARSZCZYK CZERWONY
Pokrojoną i opłukaną włoszczyznę , buraki i obraną cebulę zalać wodą.
Dodać wywar z namoczonych grzybów i przyprawy.
Gotować na małym ogniu 20 minut.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
Pierożki podawać z barszczykiem czerwonym.
Komentarze