REKLAMA

Czerwony barszczyk z pierożkami z wołowiną

wyświetlono: 1359 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszny dodatek do barszczyku

opublikowany: 19.05.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki barszcz :

    500g buraków ćwikłowych
    1 1/2 L bulionu warzywnego
    3 grzyby suszone
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz czarny w ziarenkach
    sok z 1/2 cytryny
    sól
    szczypta cukru

    Składniki ciasto :

    3 szklanki mąki,
    1 szklanka ciepłej wody,
    1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.


    Składniki nadzienie :

    400g mięsa wołowego,
    bulion,
    sól,
    pieprz,
    włoszczyzna,
    ziele angielskie,
    liście laurowe,
    olej.

Ocena:

(średnia 4.5 z 196 głosów)

Sposób przygotowania:

  • barszcz 1. Przygotowanie : BARSZCZ

    Grzyby wrzuć do szklanki i zalej wodą. Buraki starannie umyj i zalej wrzącą wodą. Ugotuj pod przykryciem do miękkości. Buraki lekko ostudź i jeszcze ciepłe zetrzyj na tarce lub pokrój w słupki. Włóż do garnka i zalej bulionem. Wrzuć przyprawy wraz z suszonymi grzybkami i wodą z moczenia. Mieszaj co jakiś czas, zagotuj parę razy. Odstaw z ognia i wlej sok z cytryny. Doprawiony barszczyk odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem należy barszczyk podgrzać ale nie gotować.
  • 2. Przygotowanie : CIASTO


    Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut.
  • 3. Przygotowanie : FARSZ


    Włoszczyznę obierz. W rondelku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki mięso i podsmaż. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Wlej bulion tak aby przykrył delikatnie mięso. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę co jakiś czas dolewając bulion. Mięso ostudź i posiekaj nożem.
    Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą małej szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kiziolek201 P1070178

BARSZCZYK CZERWONY Z PIEROŻKAMI

Zawsze robiłem barszczyk z uszkami,tym razem są to pierożki

kategoria: Zupy barszcz opublikowany: 23.01.2013 | wyświetlono: 1291 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Czerwony barszczyk

Barszczyk na wywarze z kości wieprzowych

kategoria: Zupy barszcz opublikowany: 09.02.2014 | wyświetlono: 566 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE