Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser. Robiłam już kilkakrotnie i za każdym się udały. Muffinki mają wyraźnie czekoladowy smak, są bardzo puszyste.
1 godz. 30 min
Składniki:
Muffinki:
-1 i 3/4 szklanki mąki
-2 łyżki prawdziwego kakao
-0,5 szklanki cukru
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-170ml mleka
-1 jajko
-100 g masła
Bardzo czekoladowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
Budyń ugotować wg przepisu, z mniejszą ilością mleka (przy rozpuszczaniu proszku budyniowego w mleku dodać też kakao i rozpuścić razem). Przed wlaniem rozpuszogo proszku budyniowego i kakao do gotującego się mleka, rozpuścić w nim czekoladę. Budyń zostawić do ostygnięcia.
Suche składniki oprócz cukru przesiać przez sito, następnie dodać cukry i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać składniki mokre. Masło musi być rozpuszczone i ostudzone. Połączyć składniki- suche do mokrych- energicznie mieszając.
Wlewać po łyżce masy do foremek, następnie nakładać po łyżeczce budyniu i przykrywać masą tak aby było jej mniej więcej do polowy foremki. Sporo budyniu zostanie, ale przyda się do dekoracji.
Piec w temperaturze 180 st. przez 25 minut.
Po upieczeniu zostawić muffinki na 15 min w wyłączonym piekarniku aby "odpoczęły". Następnie wyjąć je i poczekać aż ostygną.
W tym czasie przygotować dekorację. Masło roztrzepać mikserem i dodawać po łyżce pozostałego budyniu czekoladowego, cały czas mieszając. Gdy masło i budyń się połączą, dodać kakao. Odstawić do lodówki, aby trochę stężało. Po tym czasie nałożyć powstały krem do szprycy i dekorować muffinki. Na wierzch zetrzeć czekoladę (ja użylam biało- czarne Merci, stąd podwójny kolor czekolady).
Komentarze