Bardzo czekoladowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser. Robiłam już kilkakrotnie i za każdym się udały. Muffinki mają wyraźnie czekoladowy smak, są bardzo puszyste.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Muffinki:
    -1 i 3/4 szklanki mąki
    -2 łyżki prawdziwego kakao
    -0,5 szklanki cukru
    -1 opakowanie cukru wanilinowego
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -170ml mleka
    -1 jajko
    -100 g masła

    Nadzienie:
    -budyń waniliowy
    -2 łyżki prawdziwego kakao
    -50g czekolady
    -opcjonalnie cukier
    -300ml mleka

    Dekoracja:
    -pozostały budyń
    -70g masła
    -2 łyzki słodkiego kakao
    -łyżeczka prawdziwego kakao
    -3 kostki czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Bardzo czekoladowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie
    Budyń ugotować wg przepisu, z mniejszą ilością mleka (przy rozpuszczaniu proszku budyniowego w mleku dodać też kakao i rozpuścić razem). Przed wlaniem rozpuszogo proszku budyniowego i kakao do gotującego się mleka, rozpuścić w nim czekoladę. Budyń zostawić do ostygnięcia.
    Suche składniki oprócz cukru przesiać przez sito, następnie dodać cukry i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać składniki mokre. Masło musi być rozpuszczone i ostudzone. Połączyć składniki- suche do mokrych- energicznie mieszając.
    Wlewać po łyżce masy do foremek, następnie nakładać po łyżeczce budyniu i przykrywać masą tak aby było jej mniej więcej do polowy foremki. Sporo budyniu zostanie, ale przyda się do dekoracji.
    Piec w temperaturze 180 st. przez 25 minut.
    Po upieczeniu zostawić muffinki na 15 min w wyłączonym piekarniku aby "odpoczęły". Następnie wyjąć je i poczekać aż ostygną.
    W tym czasie przygotować dekorację. Masło roztrzepać mikserem i dodawać po łyżce pozostałego budyniu czekoladowego, cały czas mieszając. Gdy masło i budyń się połączą, dodać kakao. Odstawić do lodówki, aby trochę stężało. Po tym czasie nałożyć powstały krem do szprycy i dekorować muffinki. Na wierzch zetrzeć czekoladę (ja użylam biało- czarne Merci, stąd podwójny kolor czekolady).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować