Bananowe pole

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.

Cudownie lekki biszkopt z masą bananową w sam raz na ciepły, wiosenny dzień.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa bananowa
    5 bananów
    1/2l śmietany kremówki
    1-2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki żelatyny

    Dodatkowo
    4 banany
    2 galaretki zielone (przygotować według przepisu)
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowe pole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (23x38). Piec w temperaturze 160 - 180 stopni C około 30 - 40 minut.
  • 2. Masa bananowa - banany w całości zapiec w piekarniku, aż do momentu uzyskania czarnego koloru skórki (ok. 10 minut). Po przestygnięciu obrać i zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem i dodać zmiksowane banany. Na końcu dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody.
  • 3. Na przestudzony biszkopt wyłożyć masę bananową. Na masie rozłożyć pokrojone w plasterki banany i całość zalać tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować