Bananowy obłoczek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki i smaczny. A przede wszystkim łatwy do zrobienia :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 budynie waniliowe
    200 g cukru
    1 litr mleka
    300 g herbatników
    200 g masła
    150 g kwaśnej gęstej śmietany
    6 bananów
    1 opakowanie śnieżki w proszku lub 250 ml śmietanki 30%
    200 ml mleka
    1 śmietan-fix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Bananowy obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budynie wymieszać w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem.
    Do gotującego się wlać masę budyniową, Gotować około minuty od zawrzenia ciągle mieszając. Zestawić.
  • 2. Do gorącego dodać pokrojone na kawałki masło i wymieszać łyżką aż do rozpuszczenia, a następnie śmietanę. Wymieszać. Do jeszcze ciepłego dodać pokruszone herbatniki.
    Można zostawić część na wyłożenie dna formy.
  • 3. Formę o wymiarach 30x24 cm (bądź nieco mniejszą) smarujemy tłuszczem,
    możemy też wyłożyć grubym pergaminem bądź folią.
    Wylewamy część masy, na to układamy obrane i pokrojone wzdłuż na połowę banany, zalewamy drugą częścią masy i odstawiamy do schłodzenia na dwie godziny.
  • 4. Po tym czasie ubijamy śnieżkę wraz ze śmietan-fixem według przepisu na opakowaniu.
    Wierzch zdobimy wedle uznania, ja użyłam zrumienionych na patelni wiórków kokosowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować