Lekki i smaczny. A przede wszystkim łatwy do zrobienia :)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 budynie waniliowe
200 g cukru
1 litr mleka
300 g herbatników
200 g masła
150 g kwaśnej gęstej śmietany
6 bananów
1 opakowanie śnieżki w proszku lub 250 ml śmietanki 30%
200 ml mleka
1 śmietan-fix
Bananowy obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budynie wymieszać w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem.
Do gotującego się wlać masę budyniową, Gotować około minuty od zawrzenia ciągle mieszając. Zestawić.
2.Do gorącego dodać pokrojone na kawałki masło i wymieszać łyżką aż do rozpuszczenia, a następnie śmietanę. Wymieszać. Do jeszcze ciepłego dodać pokruszone herbatniki.
Można zostawić część na wyłożenie dna formy.
3.Formę o wymiarach 30x24 cm (bądź nieco mniejszą) smarujemy tłuszczem,
możemy też wyłożyć grubym pergaminem bądź folią.
Wylewamy część masy, na to układamy obrane i pokrojone wzdłuż na połowę banany, zalewamy drugą częścią masy i odstawiamy do schłodzenia na dwie godziny.
4.Po tym czasie ubijamy śnieżkę wraz ze śmietan-fixem według przepisu na opakowaniu.
Wierzch zdobimy wedle uznania, ja użyłam zrumienionych na patelni wiórków kokosowych.
Komentarze