BAKALIOWIEC

5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Ciasto idealne dla tych którzy lubią orzechy i nie tylko jest bardzo smaczne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    15 dag margaryny
    25 dag mąki
    10 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    3 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    CIASTO ORZECHOWE:
    20 dag margaryny
    10 dag cukru zwykłego
    4 jajka
    15 dag mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag orzechów włoskich posiekanych
    DODATKOWO:
    1 słoiczek powideł
    10 dag rodzynek
    10 dag orzechów włoskich krojonych
    1 dżem wiśniowy
    6 średnich jabłek
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bakaliowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE:
    Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto.Wykładamy na blaszkę 25x36cm.
  • 2. CIASTO ORZECHOWE:
    Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy.Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy łyżką.
  • ciasto +powidła+orzechy 3. Ciasto kruche smarujemy powidłami śliwkowymi,posypujemy pokrojonymi orzechami.
  • wyłożony dżem wiśniowy 4. Następnie dajemy rodzynki na nie wykładamy dżem wiśniowy.
  • wykładamy pokrojone  jabłka 5. Potem dajemy jabłka starte na tarce o dużych oczkach.
  • wykładamy ciasto orzechowe 6. Na końcu wykładamy ciasto orzechowe.Pieczemy 1 godz.w temp.180*C.

Porady

Orzechy kroje w blenderze wtedy mają różne kawałki,jabłka ścieram bezpośrednio przed rozłożeniem ich na dżem wiśniowy i nie odciskam z soku.Dżem wiśniowy można zastąpić np. pokrojonymi wiśniami z kompotu(wydrylowanymi oczywiście) lub nie dawać ich wcale.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować