Babka ajerkoniakowa

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna i puszysta babka, przepis dostałam od kuzynki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag margaryny
    1/2 szkl.oleju
    1 szkl. cukru zwykłego
    1/2 szkl. likieru adwokat
    2 łyżki wody
    5 jajek
    2 i 1/2 szkl.mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    brzoskwinie w puszce (4-5 połówek)
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka ajerkoniakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta. 1. Margarynę,olej,cukier,wodę oraz likier zagotować.Przestudzić dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia-zmiksować.Na końcu wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek.
  • . 2. Brzoskwinie kroimy w kostkę, ciasto wylewamy do formy.
  • Ciasto przygotowane do pieczenia. 3. Na ciasto wykładamy pokrojone brzoskwinie.Pieczemy 50min. w temp.180 st.C.

Porady

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Zamiast brzoskwiń możemy użyć dowolnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować