Bagietka na zaczynie poolish

0 (0 ocen)

Domowa bagietka i wiosenna jajecznica. Aby przygotować bagietki według tego przepisu potrzebujemy dużo cierpliwości :)

Składniki:

  • Składniki na poolish

    - 150 g mąki pszennej 550;
    - 150 g wody;
    - 1/4 łyżeczki drożdży instant.

    Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do przefermentowania na około 15 godzin w temperaturze pokojowej.

    Składniki na ciasto chlebowe

    - cały poolish;
    - 300 g mąki pszennej 550;
    - 140 g wody;
    - 10 g soli (około 1,5 łyżeczki);
    - 1/4 łyżeczki drożdży instant.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka Jajecznica

Bagietka na zaczynie poolish - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto chlebowe wymieszać za pomocą łyżki lub miksera. Dalej można wyrabiać też za pomocą miksera bądź ręką, jednak ciasto jest dość luźne i klejące. Mikserem ciasto wyrabiać około 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat lekko podsypany mąka, rozpłaszczyć, zawinąć brzegi na siebie znanym sposobem składania listu służbowego (kartka A4 podzielona na 3 wzdłuż krótszego boku), a potem uformować kulę, którą ponownie odłożyć do miski na następne 30 minut.

    Po upływie 30 minut ciasto podzielić na pół i uformować z grubsza dwie podłużne bułki, które powinny odpocząć przez około 30 minut.

    Dopiero potem formować bagietki, składając ponownie prostokąt na trzy, zlepiając mocno brzegi łączenia ciasta i ciągnąc w dwa przeciwne końce bułki. Jeśli ciasto nie daje się rozciągać, odstawić na 5-10 minut (zawsze przykryte) i ponowić próbę z tym samym kawałkiem. Bagietki układać w formie do bagietek lub też między ułożonymi rulonami z wysypanej mąką ściereczki kuchennej. Całość przykryć i odstawić do ostatecznego wyrośnięcia na 1 godzinę zlepieniem do góry. Wyrośnięte bagietki naciąć ukośnie ostrym nożem (lub żyletką).

    Piec na rozgrzanym kamieniu bądź w formie do bagietek w temperaturze 250°C, przez około 15-20 minut do zbrązowienia skórki. Przepis pochodzi z bloga tak sobie pichcę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować