Bagietka na zaczynie poolish - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto chlebowe wymieszać za pomocą łyżki lub miksera. Dalej można wyrabiać też za pomocą miksera bądź ręką, jednak ciasto jest dość luźne i klejące. Mikserem ciasto wyrabiać około 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat lekko podsypany mąka, rozpłaszczyć, zawinąć brzegi na siebie znanym sposobem składania listu służbowego (kartka A4 podzielona na 3 wzdłuż krótszego boku), a potem uformować kulę, którą ponownie odłożyć do miski na następne 30 minut.
Po upływie 30 minut ciasto podzielić na pół i uformować z grubsza dwie podłużne bułki, które powinny odpocząć przez około 30 minut.
Dopiero potem formować bagietki, składając ponownie prostokąt na trzy, zlepiając mocno brzegi łączenia ciasta i ciągnąc w dwa przeciwne końce bułki. Jeśli ciasto nie daje się rozciągać, odstawić na 5-10 minut (zawsze przykryte) i ponowić próbę z tym samym kawałkiem. Bagietki układać w formie do bagietek lub też między ułożonymi rulonami z wysypanej mąką ściereczki kuchennej. Całość przykryć i odstawić do ostatecznego wyrośnięcia na 1 godzinę zlepieniem do góry. Wyrośnięte bagietki naciąć ukośnie ostrym nożem (lub żyletką).
Piec na rozgrzanym kamieniu bądź w formie do bagietek w temperaturze 250°C, przez około 15-20 minut do zbrązowienia skórki. Przepis pochodzi z bloga tak sobie pichcę.
Komentarze