Babka z ajerkoniakiem i krówkami

4.5 (164 ocen)

  • 20 min

Mmmm... ajerkoniak! Uwielbiam w każdej postaci. Dziś jako dodatek do babki. Wyszła pyszna, wilgotna i puszysta. Zachwyciła wszystkich domowników, smakowała nawet mojemu M, który za tym alkoholem nie p

  • 20 min

Składniki:

  • na babkę:
    - 220 g mąki
    - 4 jajka
    - 170 g cukru pudru
    - 150 g miękkiego masła
    - 125 ml ajerkoniaku
    - 150 g krówek
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na polewę:
    - tabliczka gorzkiej czekolady
    - 20 g masła
    - płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Krówki

Babka z ajerkoniakiem i krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krówkę kroimy na kawałki (ja jedną podzieliłam na 3 części). Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku. Mąkę z proszkiem przesiać do masy. Miksujemy na wolnych obrotach. Strużką wlewamy ajerkoniak, ciągle miksując. Na koniec dodać krówki, wymieszać łyżką.
  • 2. Formę z kominkiem wysmarować masłem, wlać ciasto. Piec około godziny w temperaturze 170 oC. Jak ciasto będzie się mocno rumienić, przykryć folią aluminiową.
  • Babka z ajerkoniakiem i krówkami 3. Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na ostudzone ciasto, obsypać migdałami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Ajerkoniak Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować