Mmmm... ajerkoniak! Uwielbiam w każdej postaci. Dziś jako dodatek do babki. Wyszła pyszna, wilgotna i puszysta. Zachwyciła wszystkich domowników, smakowała nawet mojemu M, który za tym alkoholem nie p
20 min
Składniki:
na babkę:
- 220 g mąki
- 4 jajka
- 170 g cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- 125 ml ajerkoniaku
- 150 g krówek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na polewę:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 20 g masła
- płatki migdałowe
Babka z ajerkoniakiem i krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krówkę kroimy na kawałki (ja jedną podzieliłam na 3 części). Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku. Mąkę z proszkiem przesiać do masy. Miksujemy na wolnych obrotach. Strużką wlewamy ajerkoniak, ciągle miksując. Na koniec dodać krówki, wymieszać łyżką.
2.Formę z kominkiem wysmarować masłem, wlać ciasto. Piec około godziny w temperaturze 170 oC. Jak ciasto będzie się mocno rumienić, przykryć folią aluminiową.
3.Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na ostudzone ciasto, obsypać migdałami.
Smacznego!
Komentarze