Babka tygrysek z keksówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodaj cukier i cukier waniliowy, nie przerywając ubijania. Następnie dodaj po jednym żółtku i ubijaj do połączenia z białkami. Kolejno na przemian dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.
Gotowe ciasto podziel na dwie porcje. Do jednej dodaj kakao i delikatnie wymieszaj.
Formę keksówkę o długości mniej więcej 25 cm. wysmaruj masłem i oprószonej bułką tartą.
Gotowe ciasto wlewaj do formy łyżką na przemian - łyżkę jasnego i łyżkę ciemnego ciasta. U mnie tym razem były warstwy ciasta rozsmarowane na długość i szerokość keksówki, ciasto ciemne i jasne na przemian.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 60 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij i wystudź na kratce.
Komentarze