Babka metrowa

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

To ciasto robi się w moim rodzinnym domu od dawna. I nic dziwnego, bo wygląda zachwycająco, przy czym zaskakuje smakiem ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 6 jajek
    • 1 ½ szkl cukru
    • 2 ½ szkl mąki pszennej
    • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ szkl przegotowanej wody
    • ½ szkl oleju
    • 4 łyżki kakao

    Masa budyniowa:
    • 1 budyń wanilinowy
    • 2 szklanki mleka
    • 3 łyżki cukru
    • Łyżka mąki ziemniaczanej
    • Kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka metrowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Połącz z żółtkami i ubijaj dalej.
  • 2. Dolej wodę, olej i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki.
  • 3. Podziel na dwie równe części. do jednej dodaj kakao i połącz.
  • 4. Piecz w wąskich formach i piecz ok. 30 minut w temp 160C.
  • 5. 1 ½ szklanki mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka połącz z budyniem i mąką, po czym wlej do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj aż do zagotowania masy. Po wystudzeniu dodawaj po łyżce do utartego masła.
  • 6. Wystudzone placki pokrój na kawałki o szerokości 1cm. Sklejaj masą naprzemiennie białe i czarne kawałki.
  • babka metrowa 7. Pamiętaj, by przed podaniem dzielić na porcje, krojąc je pod ukosem.

Porady

Po wierzchu również można posmarować masą i udekorować startą czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować