1.Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Połącz z żółtkami i ubijaj dalej.
2.Dolej wodę, olej i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki.
3.Podziel na dwie równe części. do jednej dodaj kakao i połącz.
4.Piecz w wąskich formach i piecz ok. 30 minut w temp 160C.
5.1 ½ szklanki mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka połącz z budyniem i mąką, po czym wlej do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj aż do zagotowania masy. Po wystudzeniu dodawaj po łyżce do utartego masła.
6.Wystudzone placki pokrój na kawałki o szerokości 1cm. Sklejaj masą naprzemiennie białe i czarne kawałki.
7.Pamiętaj, by przed podaniem dzielić na porcje, krojąc je pod ukosem.
Porady
Po wierzchu również można posmarować masą i udekorować startą czekoladą.
Komentarze