Babeczki z pomidorami i bazylią

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Smak słonecznej Italii zamknięty w małej wytrawnej babeczce.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 13 łyżek
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
    - chilli w proszku: 0.5 łyżeczki
    - papryka słodka w proszku: 1 łyżeczka
    - bazylia suszona: 0.5 łyżeczki
    - mleko: 200 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - pomidory średnie: 2 sztuki
    - bazylia świeża posiekana: 2 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - szynka parmeńska: 2 plastry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z pomidorami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidorowe babeczki z bazylią 1. W miseczce łączymy ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, paprykę słodką, suszoną bazylię, olej, mleko i wbijamy jajko. Całość dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory ( wcześniej sparzamy je we wrzątku, zdejmujemy skórkę i usuwamy pestki), przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w małe kawałki szynkę i wsypujemy drobno posiekaną świeżą bazylię. Mieszamy łyżką. Przekładamy do wysmarowanych olejem foremek do muffinków na ¾ wysokości ( z podanej przeze mnie ilości wychodzi 10 sztuk). Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czosnek Pomidor Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować