Babeczki z kaszy jaglanej bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 45 min

Doskonała przystawka albo dodatek do dań mięsnych (np. gulaszu lub bitek). Nie wymagają pieczenia, są bardzo zdrowe, pełne aromatu i zapachu.Polecam serwować to danie z dodatkiem oleju z pestek dyni, bo wspaniale podkreśla smak babeczek.

  • 45 min

Składniki:

  • - szklanka kaszy jaglanej,
    - 5 suszonych pomidorów z oliwy,
    - 10 zielonych oliwek,
    - ząbek czosnku,
    - kilka gałązek natki pietruszki,
    - 10 dag sera żółtego,
    - olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek,
    - sól, czarny pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z kaszy jaglanej bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną ugotuj w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, pozostaw w cieple.
    Przygotuj foremki: foremki do babeczek wyłóż folią aluminiową i cienko posmaruj olejem lub oliwą.
  • 2. Pomidory i oliwki drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę, natkę pietruszki posiekaj (odłóż odrobinę do dekoracji). Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • 3. Ciepłą kaszę połącz z pomidorami, oliwkami, czosnkiem, natką pietruszki i startym serem, dokładnie wymieszaj i nakładaj do przygotowanych foremek, ubijając kaszę łyżką. Odłóż na około 15-20 minut do stężenia.
  • 4. Babeczki wykładaj na talerze podawaj, posyp natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować