Doskonała przystawka albo dodatek do dań mięsnych (np. gulaszu lub bitek). Nie wymagają pieczenia, są bardzo zdrowe, pełne aromatu i zapachu.Polecam serwować to danie z dodatkiem oleju z pestek dyni, bo wspaniale podkreśla smak babeczek.
45 min
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej,
- 5 suszonych pomidorów z oliwy,
- 10 zielonych oliwek,
- ząbek czosnku,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 10 dag sera żółtego,
- olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek,
- sól, czarny pieprz.
Babeczki z kaszy jaglanej bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną ugotuj w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, pozostaw w cieple.
Przygotuj foremki: foremki do babeczek wyłóż folią aluminiową i cienko posmaruj olejem lub oliwą.
2.Pomidory i oliwki drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę, natkę pietruszki posiekaj (odłóż odrobinę do dekoracji). Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
3.Ciepłą kaszę połącz z pomidorami, oliwkami, czosnkiem, natką pietruszki i startym serem, dokładnie wymieszaj i nakładaj do przygotowanych foremek, ubijając kaszę łyżką. Odłóż na około 15-20 minut do stężenia.
4.Babeczki wykładaj na talerze podawaj, posyp natką pietruszki.
Komentarze