czekoladowe babeczki bez pieczenia

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

lekkie czekoladowe babeczki bez pieczenia z bitą śmietaną i musem z truskawek

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    300 g śmietany 30 %
    200 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 galaretka truskawkowa
    150 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Czekoladowe babeczki bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy. Truskawki rozdrabniamy blenderem,a potem dodajemy do galaretki. Galaretkę z truskawkami przelewamy do formy na kostki do lodu lub do formy na czekoladki. Wstawiamy do lodówki aby mus stężał.

    Czekoladę kruszymy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy cienką warstwą, od środka silikonowe foremki na babeczki. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.
    Kiedy czekolada będzie już twarda zdejmujemy silikonowe foremki wywijając je zdecydowanym ruchem na zewnątrz i do dołu.

    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie nie przerywając miksowania dodajemy cukier waniliowy oraz po 1 łyżce serka mascarpone.

    Gotowe foremki czekoladowe napełniamy masą śmietanową w środek wkładamy mus truskawkowy,wierzch babeczki posypujemy startą czekoladą.

Porady

składniki na 8 -12 babeczek zależy to od wielkości silikonowych foremek na muffinki oraz foremek na czekoladki bądź kostki lodu, zamiast truskawek można zrobić mus z innych owoców

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować