Orzechowiec z kaszy jaglanej bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Kasza jaglana i słodkie orzechy nerkowca świetnie razem smakują.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    3 szklanki mleka migdałowego (lub zwykłe)
    1 szklanka nerkowców wcześniej namoczonych
    łyżeczka kakao
    kilka kropli aromatu migdałowego
    100 g słodzika/cukru
    pół szklanki ulubionych orzechów na posypkę(ja dałam laskowe)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Orzechowiec z kaszy jaglanej bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. godzinę, aby namiękły. Odcedzamy je z wody, dodajemy kakao i blendujemy (można dosłodzić wedle uznania). Powstałą masą wykładamy spód formy (22) i wkładamy do lodówki.
    Mleko gotujemy ze słodzikiem/cukrem i aromatem migdałowym. Dodajemy przepłukaną kasze jaglaną. Jak prawidłowo ją przygotować odsyłam TUTAJ.
    Ostudzoną kaszę możecie zblendować na masę bez grudek, ja jednak zostawiłam ją w całości tym razem. Przekładamy ją na schłodzony spód.
    Ulubione orzechy kruszymy (lub kupujemy już pokruszone) i usypujemy wierzch. Wciskamy delikatnie, aby orzechy weszły w kaszę. Ciasto wsadzamy do lodówki na parę godzin.
    UWAGI
    Możecie nie robić spodu,wtedy pomijamy kakao a orzechy dodajemy do masy i mieszamy z kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować