Ciasto ananasowe z kremem budyniowym

4.46 (175 ocen)

  • 60 min

Delikatny biszkopt przełożony lekkim kremem budyniowym z dodatkiem soczystych owoców.Łatwo ... szybko ... przepysznie!

  • 60 min

Składniki:

  • ŁADNIKI :
    ( blacha 24 x 28 cm )
    BISZKOPT :
    * jajko - 4 szt
    * mąka pszenna - 4 łyżki
    * mąka ziemniaczana - 4 łyżki
    * cukier - 8 łyżek
    * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    KREM :
    * budyń śmietankowy - 1 op
    * mleko - 1,5 szkl
    * mąka pszenna - łyżka
    * cukier - 2 łyżki
    * masło - 170 g
    * żółtko - 1 szt
    * ananasy z puszki - 200 g
Wystaw ocenę:

4.46 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto ananasowe z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    BISZKOPT :

    Białka ubijamy na sztywną pianę.

    Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.

    Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.

    Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.

    Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).

    Odstawiamy do ostudzenia , a następnie rozcinamy na 2 blaty.

    KREM :

    Proszek budyniowy mieszamy z mąką i 0,5 szkl mleka.

    Resztę mleka gotujemy z cukrem , a następnie wlewamy rozrobiony budyń i na wolnym ogniu gotujemy aż zgęstnieje.

    Odstawiamy do ostudzenia.

    Masło ucieramy z żółtkiem i cały czas miksując , porcjami dodajemy ostudzony! budyń.

    Do gładkiej masy dodajemy pokrojone ananasy.

    CAŁOŚC :

    Przygotowaną masę wyciągamy na blat biszkoptowy , rozsmarowujemy po całości.

    Przykrywamy drugim blatem , obficie posypuemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki ” do przegryzienia „.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować