Alkoholik

4.5 (181 ocen)

Ciasto podobne do cycków murzynki;)

Składniki:

  • CIASTO: *1 szklanka cukru *szklanka maku *15dag wiórków kokosowych *6 białek *aromat migdałowy *łyżka mąki ziemniaczanej *łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM: *2 budynie śmietankowe lub waniliowe *0,5l mleka *kostka masła *3 łyżki cukru *6 żółtek

    DODATKOWO: wódka lub spirytus do nasączenia oraz okrągłe pierniki
    polewa i rodzynki lub żurawina do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Alkoholik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzyć gorącym mlekiem i osączyć.
    Ubić pianę z białek. DO piany dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, przygotowany mak, wiórki oraz porszek i wszystko dokładnie wymieszać.
  • 2. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec ok. 20-30 min w temperaturze 220 stopni.
  • 3. Przygotowanie kremu: Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu (ale tylko z 0,5 l mleka), dodając żółtka i wystudzić.
  • 4. Masło utrzeć z cukrem i cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń.
    Przygotowany krem wyłożyć na ciasto.
  • 5. Każdy piernik moczymy w alkoholu i układamy na kremie.
    Ciastka polewamy polewą i ozdabiamy rodzynkiem lub żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować