Babka śmietankowo-bananowa

0 (0 ocen)

Szybka i łatwa babka z wykorzystaniem śmietany którą zmodyfikowałam i dodałam banany.

Składniki:

  • *4 jajka *1 szklanka cukru *1 opakowanie cukru wanilinowego *1 szklanka śmietany 30%
    *2 szklanki mąki *3 łyżeczki proszku do pieczenia *3 banany (dałam nie za duże)

Babka śmietankowo-bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek.
    Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto.
    Białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywno.
  • 2. Do żółtek dodajemy śmietanę i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem.
    Do zmiksowanej masy dodałam pokrojone banany i zmiksowałam.
  • 3. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
  • 4. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez około godzinę (do suchego patyczka).

Porady

Gotowe ciasto możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Ja polałam roztopioną czekoladą w odrobinie mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy