Alkoholik

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Przepis nr 700 :D

Składniki:

  • ciasto:
    5 jajek
    1/2 kostki margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    20 dkg maku
    1 łyżka mąki
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    2 kostki masła
    4 jajka
    1 szklanka cukru kryształu
    100 ml spirytusu
    1 słoik wiśni drylowanych w syropie
    3 łyżki kakao
    2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Alkoholik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel, zmiksować z miękką margaryną, dodać mak, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu połączyć z pianą z białek. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w tortownicy o średnicy 26 cm.
  • 2. Jajka z cukrem ubić na parze. Kakao sparzyć niewielką ilością wrzątku. Żelatynę zalać 1/2 filiżanki zimnego mleka. Kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki wystudzić. Masło utrzeć na puch, połączyć z jajkami, kakao, spirytusem, wiśniami, na końcu z żelatyną. Masę dostawić na chwilę do lodówki, żeby zaczęła tężeć, a następnie wylać na ciasto i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Niedziela 10.08.2014 r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=71 PP_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować