• ADWOKATOWA FANTAZJA

    Dodane przez: violast11

  • Delikatne ciasto idealne na przyjęcia

  • Składniki

    BISZKOPT:
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 kieliszki spirytusu

    MASA ŚMIETANKOWO - ADWOKATOWA:
    500 ml śmietany kremówki 30%
    1 szklanka bardzo gęstego adwokata
    1 tabliczka białej czekolady 100g
    3 śmietan fixy (lub 1 galaretka cytrynowa)
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 dużej paczki herbatników

    MASA ŚMIETANKOWA:
    500 ml śmietany kremówki 30%
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 śmietan-fixy

    POLEWA ADWOKATOWA:
    1 szklanka bardzo gęstego adwokata
    50 g gorzkiej czekolady

  • Sposób przygotowania

    1.

    BISZKOPT: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka i dalej ubijać.Na koniec dodać pozostałe składniki : mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać, wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem - dużej, standardowej formy i piec ok. 35 min w temp. 170 st. C. Wystudzić, skropić spirytusem.

    2.

    MASA ŚMIETANKOWO-ADWOKATOWA:Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem,powoli dolewać do niej adwokat nie przerywając miksowania. Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofali, odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Następnie wlać delikatnie do masy adwokatowej cały czas miksując. Na koniec wsypać śmietan fixy (lub tężejącą galaretkę przygotowaną w 1 szklance wody) i miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Masę wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić i rozłożyć na niej herbatniki.

    3.

    MASA ŚMIETANKOWA: Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodać śmietan-fixy i zmiksować. Warstwę rozprowadzić równomiernie na herbatnikach.

    4.

    POLEWA ADWOKATOWA:Adwokat wylać powoli i delikatnie na bitą śmietanę, rozprowadzić równomiernie. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej bądź na parze, schłodzić kilka minut i wylewać na adwokat tworząc ozdobne wzory (ja przekładam do szprycy i robię wzorki). Ciasto wstawić na noc do lodówki celem stężenia mas.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • dodaj komentarz 18 komentarzy
    • redakcyjna_kucharka
      2012-03-19T11:59:11+01:00 redakcyjna_kucharka
      ciasto musi być dobre, trzeba by wypróbować... :)
    • violast11
      2012-03-19T12:18:56+01:00 violast11
      polecam przepis:)
    • agula85
      2012-03-19T15:39:49+01:00 agula85
      fajny przepis
    • agula85
      2012-03-19T15:39:52+01:00 agula85
      fajny przepis
    • violast11
      2012-03-19T18:09:43+01:00 violast11
      dziękuję
    • lucyna19
      2012-03-19T19:18:46+01:00 lucyna19
      Wygląda bardzo apetycznie, ale muszę poczekać z jego wyprobowaniem (ciąża).
    • Gość
      2012-03-19T22:02:16+01:00 gość IP: 213.238.*.*
      gratuluję i oczywiście zapraszam do wypróbowania:)
    • Konto nieaktywne
      2012-11-29T20:55:12+01:00 Konto nieaktywne
      ciekawy przepis
    • Koronowianka
      2012-11-29T22:55:42+01:00 Koronowianka
      Moim zdaniem wart wypróbowania.Violu ja bym śmietankę podgrzała i w niej rozpuściła czekoladę,schłodziła całość i dopiero ubiła na gęsto z cukrem pudrem dolewając adwokata.To jest moje zdanie.Ty masz wypróbowany swój sposób i pewnie tez dobry.Jednak jesteśmy tutaj razem by wymieniać się również wskazówkami i poradami.Serdecznie pozdrawiam.Do tego placka możesz wypróbować mój adwokat jest świetny,sama możesz wypróbować. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/adwokat-likier-jajeczny
    • Gość
      2013-01-10T22:23:34+01:00 monisia (gość) IP: 85.237.*.*
      mam dwa pytania:czy te herbatniki zmiekna?
      i czy adwokat na polewe zgestnieje?
    • violast11
      2013-01-11T15:24:00+01:00 violast11
      Krakowianko dobry pomysł z tym rozpuszczeniem czekolady. Monisiu herbatniki zmiękną a adwokat z wierzchu też będzie dobrej konsystencji i sie nie rozleje nam gdy ciasto przynajmniej na kilka godzin wyląduje w lodówce a najlepiej na całą noc. Pozdrawiam
    • violast11
      2013-01-11T15:24:38+01:00 violast11
      P.S. oczywiście używamy adwokatu bardzo gęstego bo sklepach te niektóre są jak woda i te się nie nadają:)
    • Gość
      2014-04-02T16:42:58+02:00 Wiki (gość) IP: 82.145.*.*
      jakie ma być kakao gorzkie? Poproszę o wymiary blaszki? Śmietany kremówki mają być chłodzone przed ubiciem... Jeśli chodzi o herbatniki mają być takie zwykłe.
    • Karioka
      2014-04-02T16:45:56+02:00 Karioka
      Piękne ciasto:))
    • Gość
      2014-04-02T16:47:11+02:00 Julka (gość) IP: 82.145.*.*
      Samym spirytusem skrapiamy biszkopt? Można wyłożyć ubitą śmietanę wstawić do lodówki ciasto i po paru minutach dopiero polac adwokatem i czekoladą rozpuszczona?
    • Gość
      2014-04-02T16:48:42+02:00 Anonim (gość) IP: 82.145.*.*
      Jaka jest różnica czy dodamy fixy czy galaretkę?
    • Gość
      2014-04-12T16:03:13+02:00 Julka (gość) IP: 82.145.*.*
      Mogę prosić o odpowiedź?
    • Gość
      2014-04-30T09:49:04+02:00 gość IP: 82.145.*.*
      Czy ktoś może się podzielić spostrzeżeniami na powyższe pytania będe wdzięczna...

Dodane przez: violast11

violast11 176

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-19T11:44:41+01:00

3276 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »