Adwokatowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka i dalej ubijać.Na koniec dodać pozostałe składniki : mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.
Wymieszać, wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem - dużej, standardowej formy i piec ok. 35 min w temp. 170 st. C.
Wystudzić, skropić spirytusem.
2.MASA ŚMIETANKOWO-ADWOKATOWA:Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem,powoli dolewać do niej adwokat nie przerywając miksowania.
Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofali,
odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
Następnie wlać delikatnie do masy adwokatowej cały czas miksując.
Na koniec wsypać śmietan fixy (lub tężejącą galaretkę przygotowaną
w 1 szklance wody) i miksować do uzyskania gęstej konsystencji.
Masę wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić i rozłożyć
na niej herbatniki.
3.MASA ŚMIETANKOWA: Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodać śmietan-fixy i zmiksować.
Warstwę rozprowadzić równomiernie na herbatnikach.
4.POLEWA ADWOKATOWA:Adwokat wylać powoli i delikatnie na bitą śmietanę, rozprowadzić równomiernie.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej bądź na parze, schłodzić kilka minut
i wylewać na adwokat tworząc ozdobne wzory (ja przekładam do szprycy i robię wzorki). Ciasto wstawić na noc do lodówki celem stężenia mas.
Komentarze