Przy zamrażaniu mięsa musisz pamiętać o jego odpowiednim przygotowaniu:

 

  • Mięsa nie musisz myć, ale jeśli to zrobisz, dokładnie je osusz. W przeciwnym razie zamiast zamrożonego kawałka mięsa, w twojej zamrażarce znajdzie się mięsna bryła lodu.
  • Dostosuj wielkość zamrażanych kawałków do porcji, których w przyszłości będziesz potrzebować. Niech będą to małe porcje - dzięki temu nie będziesz miała problemu ze znalezieniem sposobu na wykorzystanie nadmiaru mięsa.
  • Przed włożeniem do zamrażarki, podzielone na porcje mięso zawijamy w folię, rozdzielając kawałki od siebie nawoskowanym papierem. Dzięki temu łatwiej będzie je rozmrozić, a czas zamrażania skróci się. Ponadto, tak zamrożone mięso zachowuje wysoką jakość.
  • Przed włożeniem do zamrażarki, mięso może zostać skropione cytryną – opóźni to rozwój bakterii i drobnoustrojów na jego powierzchni.

Pamiętaj! Najlepiej, jeśli w twojej zamrażarce będzie panowała temperaturze od - 12 do - 18 stopni Celsjusza. Tak zamrożoną wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, mięso mielone, bądź słoninę możesz przechowywać  nawet do trzech miesięcy. Drób zaledwie przez jeden miesiąc.

 

 

Zasady odmrażania mięsa:

  • Mięso rozmrażaj powoli, bez dostępu światła, w temperaturze od czterech do siedmiu stopni (z zamrażarki przełóż je do lodówki). Dzięki temu zachowa swoje smakowe walory.
  • Zadbaj o to, aby rozmrażający się produkt nie stykał się z innymi artykułami spożywczymi, znajdującymi się w lodówce.
  • Mięso można rozmrażać przy użyciu wody. Wówczas należy owinąć je w folię i zmienić wodę po około 30 minutach.
  • Kolejnym sposobem na rozmrożenie mięsa jest rozmrażanie przy pomocy kuchenki mikrofalowej. Jednak po takim zabiegu mięso musi natychmiast zostać poddane dalszej obróbce.

Pamiętaj! Mięsa raz zamrożonego nie wolno zamrażać ponownie!