Przy zamrażaniu mięsa musisz pamiętać o jego odpowiednim przygotowaniu:
- Mięsa nie musisz myć, ale jeśli to zrobisz, dokładnie je osusz. W przeciwnym razie zamiast zamrożonego kawałka mięsa, w twojej zamrażarce znajdzie się mięsna bryła lodu.
- Dostosuj wielkość zamrażanych kawałków do porcji, których w przyszłości będziesz potrzebować. Niech będą to małe porcje - dzięki temu nie będziesz miała problemu ze znalezieniem sposobu na wykorzystanie nadmiaru mięsa.
- Przed włożeniem do zamrażarki, podzielone na porcje mięso zawijamy w folię, rozdzielając kawałki od siebie nawoskowanym papierem. Dzięki temu łatwiej będzie je rozmrozić, a czas zamrażania skróci się. Ponadto, tak zamrożone mięso zachowuje wysoką jakość.
- Przed włożeniem do zamrażarki, mięso może zostać skropione cytryną – opóźni to rozwój bakterii i drobnoustrojów na jego powierzchni.
Pamiętaj! Najlepiej, jeśli w twojej zamrażarce będzie panowała temperaturze od - 12 do - 18 stopni Celsjusza. Tak zamrożoną wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, mięso mielone, bądź słoninę możesz przechowywać nawet do trzech miesięcy. Drób zaledwie przez jeden miesiąc.
Zasady odmrażania mięsa:
- Mięso rozmrażaj powoli, bez dostępu światła, w temperaturze od czterech do siedmiu stopni (z zamrażarki przełóż je do lodówki). Dzięki temu zachowa swoje smakowe walory.
- Zadbaj o to, aby rozmrażający się produkt nie stykał się z innymi artykułami spożywczymi, znajdującymi się w lodówce.
- Mięso można rozmrażać przy użyciu wody. Wówczas należy owinąć je w folię i zmienić wodę po około 30 minutach.
- Kolejnym sposobem na rozmrożenie mięsa jest rozmrażanie przy pomocy kuchenki mikrofalowej. Jednak po takim zabiegu mięso musi natychmiast zostać poddane dalszej obróbce.
Pamiętaj! Mięsa raz zamrożonego nie wolno zamrażać ponownie!
Komentarze