"Woda, cukier, tłuszcz roślinny utwardzony, mleko w proszku odtłuszczone, syrop glukozowo-fruktozowy, mąka pszenna, serwatka w proszku, olej roślinny, mąka sojowa, skrobia, emulgatory: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych i lecytyna sojowa, stabilizatory: guma guar, karagen, alginian sodu i mączka chleba świętojańskiego, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu i wodorowęglan amonu, aromaty, sól"

Brzmi smacznie, prawda?:-)

To jest skład baaaaardzo popularnych w naszym kraju lodów w kostce.

Aż coś się robi jak się to czyta!!!

Na szczęście znalazłam prosty sposób na domowe lody śmietankowe i teraz sama je sobie przygotowuję! (I przynajmniej wiem, co jem!)

Do zrobienia lodów śmietankowych potrzebujemy: zwykłe jajka, normalnej śmietany i cukru.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 45g białego cukru
  • 45g cukru demerara
  • 300ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżka cukru waniLIOwego
  • łyżka wody

Wymieszać ze soba demerarę i biały cukier.

- W 1 misce: ubić białka z połową cukru. I znowu ubić.

- W 2 misce: ubić śmietanę.

- i w 3 misce...: ubić na biało żółtka (razem z odrobiną wody), dodać resztę cukrowej mieszanki oraz cukier waniliowy. Wymieszać.

Zawartość trzech misek połączyć ze sobą za pomocą szpatułki i gotową masę na lody śmietankowe wlać do keksówki. (Nie trzeba jej wykładać żadną folią)

Keksówkę schować do zamrażarki.

Po kilku godzinach można już delektować się prawdziwymi lodami śmietankowymi.

Bez ani grama diglicerydów;p

Zobacz jeszcze prostszy patent na lody śmietankowe przepis z użyciem tylko 3 składników!

Na bazie śmietanki można przygotować też pyszne lody zabajone z winem