Lody zabajone

4.51 (156 ocen)

Lody zabajone - dostępne w większości cukierni, ale czy właściwie wiemy, z jakich składników powstają? Poznaj przepis na domowe lody zabajone i przygotuj je sam!

Składniki:

  • 120ml słodkiego wina Marsala
    4 żółtka
    100g cukru
    240ml tłustego mleka
    240ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody zabajone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i kremówkę wlewamy do garnuszka i gotujemy,, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy.
  • 2. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas ubijając wlewamy cienką strużką mleko ze śmietaną, do połączenia składników.
  • 3. Masę przelewamy ponownie do garnka, stawiamy na średni gaz i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i nie będzie spływała całkowicie z łyżki.
  • 4. Masę przecieramy przez sito, by pozbyć się grudek i mieszamy z winem. Studzimy i wstawiamy do lodówki, by masa była zimna.
  • 5. Masę na lody zabajone wlewamy do maszynki do lodów i postępujemy z zalecaniami producenta.

Porady

Lody zabajone można wzbogacić o rodzynki namoczone wcześniej w winie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować