Mamy już więc zaczyn (przepis tutaj) możemy przystąpić do pieczenia chleba.


Co tym razem będzie nam potrzebne? Oczywiście nasz zaczyn (powinno go być ok 450g) w formie do pieczenia chleba (automat) lub misce w której zaraz przy pomocy miksera będziemy wyrabiać chleb, ściereczka do przykrycia i składniki.

Składniki:

  • 160g wody
  • 450g zaczynu (wg tego przepisu)
  • 400g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli lub 1 soli morskiej
  • ok 5g drożdży świeżych lub 1/4 opakowania sypkich
  • dodatki do chleba (pestki słonecznika, pestki dyni, mak, orzechy włoskie, żurawina, suszone pomidory, siemię lniane) - ich forma i ilość wedle uznania

Po dodaniu do zaczynu pozostałych składników wyrabiamy ciasto. W zależności od tego jakim urządzeniem kto dysponuje to albo wkładamy do maszyny do pieczenia chleba, ustawiamy funkcję makaron i samo się wygniata; albo przy pomocy miksera z hakami wyrabiamy ciasto. Oczywiście można też ręcznie.


Gdy chleb jest już wyrobiony ciasto albo pozostawiamy w formie (automat - ja wyjmuję mieszadła na tym etapie), albo przekładamy do blachy (np keksówki), przykrywamy ściereczką, stawiamy przy kaloryferze i czekamy ok 3 godzin co jakiś czas podglądając.

Trzeba teraz ostrożne się z nim obchodzić bo gwałtowny ruch może spowodować, że opadnie. Trzeba również podglądać czy nie wyrósł za duży po również może opaść.


Gdy mamy już wyrośnięty chleb pieczemy go w automacie (funkcja pieczenie) lub w piekarniku (180'C przez ok 60 min).