Sprawcą opryszczki jest wirus Herpes simplex, który atakuje osłabiony organizm. Przez długi czas może nie dawać o sobie znać. Zazwyczaj uaktywnia się pod wpływem silnego stresu, wyziębienia lub przegrzania organizmu, a także promieniowania słonecznego (np. podczas intensywnego opalania się). Często towarzyszy także przeziębieniu.
Oto 5 domowych sposobów na zwalczenie opryszczki:
1. Czosnek na pierwsze objawy
Ma działanie antywirusowe i zapobiega rozwojowi choroby. Najlepiej zastosować go przy pierwszych objawach opryszczki, tzn. gdy pojawia się swędzenie, pieczenie lub kłucie w miejscu, gdzie uaktywnił się wirus. Ząbek świeżego czosnku należy przekroić na pół i przyłożyć go w bolące miejsce. Zabieg warto powtarzać dwa-trzy razy dziennie. Skutek uboczny tej kuracji to charakterystyczny zapach na ustach.
2. Cynamon kontra bąbelki
Czasem najbardziej nieprzyjemny jest nie sam wysyp opryszczki, ale moment, w którym pęcherzyki przysychają i zaczynają pękać. Natłuszczanie skóry może złagodzić te dolegliwości. Dwa razy dziennie należy smarować zmienione miejsce 1-2 kroplami olejku cynamonowego. Doskonale zmiękcza naskórek, a dzięki właściwościom antyseptycznym dodatkowo zapobiega zakażeniu ranki i hamuje rozwój choroby.
3. Cynk i mąka kukurydziana na ranki
Gdy wypełnione płynem surowiczym pęcherzyki pękają, powstają niewielkie, ale dość bolesne rany. Aby zagoiły się szybciej, można zastosować maść z cynkiem albo zwykłą mąkę kukurydzianą. Niewielką ilość mąki wystarczy nałożyć na chusteczkę higieniczną, zanurzyć w niej patyczek higieniczny i delikatnie przyłożyć do chorej skóry. Zabieg dobrze jest powtarzać trzy-cztery razy dziennie.
4. Wzmacniające mleko i drożdże
Namnażanie wirusa opryszczki hamuje aminokwas o nazwie lizyna. Największe jej ilości zawierają: mleko, drożdże piwne, ryby, mięso drobiowe oraz nasiona roślin strączkowych. Warto włączyć je do codziennego menu.
Natomiast inny aminokwas, arginina, uaktywnia wirus opryszczki. Dlatego osoby, które cierpią z powodu częstych jej nawrotów, nie powinny jeść zbyt dużo czekolady, migdałów, orzeszków ziemnych i produktów zawierających żelatynę. Wszystkie one są bogate w argininę.
5. Nalewka do częstego stosowania
To sposób dla tych, których opryszczka atakuje regularnie. Nalewka z kłącza pięciornika działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Nie dopuszcza też do rozprzestrzeniania się wirusa i zakażenia popękanej skóry.
Aby ją przygotować, należy cztery łyżki kłącza pięciornika zalać 20 łyżkami 70-proc. spirytusu i przelać do butelki z ciemnego szkła. Trzeba szczelnie ją zamknąć i odstawić na 10 dni. Co jakiś czas (najlepiej trzy-cztery razy dziennie) porządnie wstrząsnąć. Gdy pojawi się opryszczka, wystarczy zanurzyć w nalewce patyczek higieniczny i dotykać nim przez dwie minuty chorej skóry. Powtarzać trzy razy dziennie.
Autor: Magdalena Sych
Komentarze