Torcik z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Torebki z herbatą rozcinamy, zawartość przesypujemy na sitko. Przelewamy wrzątkiem. Jeszcze ciepłe fusy łączymy z olejem.
2.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jednolitą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz olej z herbatą. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem.
3.Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Gotowe i ostudzone kroimy na pół. Możemy również podzielić je na dwie części i upiec osobno dwa blaty. Wtedy czas pieczenia skracamy do koło 20 minut.
4.Śmietanę dzielmy na dwie części: 350 ml i 150 ml. Każdą gotujemy. Zdejmujemy z palnika i do większej dodajemy białą czekoladę a do mniejszej mleczną. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
5.Kiedy przestygną wstawiamy do lodówki na co najmniej 6-8 godzin. Ubijamy na sztywna przed przekładaniem ciasta.
6.Sok z cytryny mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Nasączamy jeden blat ciasta.
7.Smarujemy częścią białego kremu. Na nim układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
8.Nakładamy drugi blat i również go nasączamy.
9.Resztą białego kremu smarujemy tort dookoła. Z ciemnego robimy wzorki.
Komentarze