Bułeczki na żeberkach

4.5 (169 ocen)

  • 50 min

Kiedy mieszkałam jeszcze w domu rodzinnym, po zapachu od razu poznawałam tą wyśmienitą potrawę,którą przyrządzała moja Mama. Teraz kiedy przygotowuję ją Mężowi - on również rozpoznaje ją bezbłędnie.

  • 50 min

Składniki:

  • pół kostki margaryny
    7 średnich ziemniaków
    główka kapusty
    2 cebule
    1 kg żeberek
    odrobina mąki
    olej
    3 marchewki
    6 pieczarek
    1szklanka śmietany
    sól
    pieprz
    przyprawa uniwersalna
    Ciasto drożdżowe:
    5 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    3 łyżki oleju
    3-4 łyżki cukru
    1/2 cukru wanilinowego
    2 żółtka
    3 szklanki mąki tortowej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Bułeczki na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe zarobić z wyżej wymienionych składników. Po wyrośnięciu podzielić na 6-8 bułeczek.
  • 2. Obieramy warzywa i krajemy; ziemniaki na pół, kapusta w ćwiartki, cebula w krążki, marchew w talarki, pieczarki w plasterki.
  • 3. Żeberka obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor.
  • 4. W wysokim garnku na spód dajemy pół kostki margaryny i układamy warstwowo:
    I. Ziemniaki
    II. Kapusta
    III. Cebula
    IV. Żeberka
    V. Marchew
    VI. Pieczarki
    VII. Bułeczki drożdżowe.
    Każdą warstwę posypujemy solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna. Na końcu całość polewamy śmietaną i posypujemy przyprawa uniwersalna.
  • 5. Następnie dusimy wszystko pod przykryciem ok. 1h 30 min. Od czasu do czasu podlewając odrobiną wody.

Porady

Aby ziemniaki nam się nie przypaliły na spód garnka możemy włożyć metalową podstawkę pod garnki i na niej poukładać warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować