Sałatka ziemniaczana z łososiem na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki od razu kroję na połówki lub ćwiartki- zależnie od wielkości, gotuję 15-20 minut na parze.
W rondelku gotuję wodę z odrobiną soli i delikatnie wkładam do niej łososia. Ryba gotuje się przez ok 10 min na małym ogniu.
Wstawiam do gotowania ziemniaki i łososia tak, by wyjąć je z garnka w tym samym czasie i podać na ciepło.
2.W tym czasie przygotowuję sos jogurtowy. Jogurt mieszam z solą, pieprzem, posiekaną papryczką chili, łyżką soku i skórką otartą z cytryny.
Do miseczki wyciskam 2 łyżki soku z cytryny, dodaję pesto, sól, świeżo zmielony pieprz i 2 łyżki oliwy i mieszam dokładnie. Następnie wrzucam do sosu ugotowane ziemniaki i potrząsając naczyniem obtaczam je w sosie. Wykładam ziemniaki na talerz.
Łososia delikatnie wyjmuje płaską łopatką na talerz i widelcem dzielę na kawałki. Rozkładam rybę na talerzach z ziemniakami, posypuję listkami rucoli i polewam 2 łyżkami sosu jogurtowego.
U mnie danie pojawiło się w towarzystwie sałatki greckiej
Komentarze