CIASTO KRUCHE:
30 dag mąki
20 dag margaryny
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
SERNIK:
60 dag sera zmielonego
20 dag orzechów włoskich mielonych
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
15 dag margaryny
MASA KAWOWA:
25 dag masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kawy "Inki"
1 kieliszek spirytusu
Sernik natalia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE:
Mąkę, margarynę posiekać nożem aż do połączenia się składników, dodać żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, zarobić ciasto, schłodzić w lodówce przez 1 godz. Zimne ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki (25/35 cm.) w temp. 170*C przez ok. 30 min.
2.SERNIK:
Margarynę ucierać powoli, dodając cukier, żółtka, ser, orzechy, budyń. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć z masą serową, lekko wymieszać.
Piec ok. 40 - 50 min. w temp. 170*C.
3.MASA KAWOWA:
Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić. Jajka i cukier ubić na parze na puszystą masę. Masło utrzeć na krem, dodać przestudzoną masę jajeczną, kawę i spirytus.
Komentarze