Ciasto z wiśniami

4.49 (163 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    25 dag margaryny
    25 dag cukru pudru
    30 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    wiśnie (mogą być mrożone)

    KREM BUDYNIOWY:
    1/2 l mleka
    4 - 5 łyżek cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    25 dag masła
    1 cukier waniliowy

    MASA ŚMIETANKOWA:
    1/2 l śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    1/4 szklanki wody
    1 galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Ciasto z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Dno blaszki (25/35 cm.) wyłożyć ciemnym ciastem, przykryć ciastem jasnym, a na wierzchu równomiernie rozłożyć wiśnie. Upiec w temp. 180*C przez ok. 45 - 50 min.
  • 2. MASA BUDYNIOWA:
    Z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru, cukru waniliowego, żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Wymieszać.
  • 3. MASA ŚMIETANKOWA:
    Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, stopniowo dodając tężejącą galaretkę.
  • 4. ZŁOŻENIE CIASTA:
    Ciasto - masa śmietankowa - masa budyniowa - starta czekolada lub polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować