Szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna i sycąca sałatka makaronowa z dodatkiem kabanosów, oliwek i korniszonów. Ładny kolor nadaje jej kurkuma. Świetnie nadaje się na kolację, czy imprezową przystawkę.
20 min
Składniki:
-250 g drobnego makaronu
-150 g cienkich kabanosów drobiowych
-100 g korniszonów
-50 g zielonych oliwek (odsączonych z zalewy)
-1 por (biała część)
-1 puszka kukurydzy
-1 puszka groszku
-4 łyżki majonezu
-4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
-2 łyżki kurkumy
-sól i pieprz
1.Makaron gotujemy al'dente. Odcedzamy i przelewamy dokładnie zimną wodą. Kabanosy drobno kroimy, oliwki i korniszony kroimy w plasterki, a por w półplasterki. Wrzucamy do miski.
2.Dodajemy makaron oraz odsączone z zalewy kukurydzę i groszek.
3.Majonez, śmietanę oraz kurkumę mieszamy ze sobą dokładnie w osobnej misce. Wlewamy do pozostałych składników. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem według uznania i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Komentarze