SÓJKI

5 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niezapomniane wspomnienie z dzieciństwa , słodycz kaszy i kwaśność kapusty. W małej rączce wielka sójka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    1 kg mąki
    3 dag drożdży (łyżka mleka)
    mleko (do konsystencji ciasta pierogowego)
    2 jajka, sól
    FARSZ
    2 kg kapusty kwaszonej
    5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
    1 starta cebula
    2 - 3 łyżki oleju lnianego
    sól , pieprz, suszony koper, odrobina cukru
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Sójki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qq6ysg 1. Kapustę odciskamy i siekamy. Dodajemy ugotowaną kaszę , startą cebulę,2-3 łyżki oleju lnianego , przyprawiamy.
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
    Do przesianej mąki dodać roztrzepane jaja , sól , rozczyn i zagnieść ciasto .
    Jak lekko odpocznie rozwałkować placki na grubość 1/2 cm.
    Wykrawać koła 12 cm .
    Nakładamy dość sporo farszu zlepiamy, smarujemy olejem lnianym posypujemy koprem suszonym.
    Wstawiamy na blaszce do piekarnika na ok. 40 minut temperatura 180 C.
    Następne blaszki potrzebują tylko 20-30 minut.
    Wychodzi około 31 sztuk naprawdę sporych sójek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kasza jaglana Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować