żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec

0 (0 ocen)

pieczarkowiec najlepiej smakuje letni lub zimny do gorącego barszczu czerwonego..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mąka żytnia 2000 z Kopytowa 3 szklanki,

    mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki,

    drożdże świeże 5 dag,

    cukier 1/4 szklanki,

    sól 1 łyżeczka,

    masło lub margaryna 10 dag,

    jajka 3 sztuki,

    kminek cały 2 łyżki,

    mleko ciepłe 1 szklanka,

    pieczarki 1/2 kg,

    cebula 2 sztuki,

    olej rzepakowy 5 łyżek,

    bułka tarta 2 łyżki,

    sól - do smaku,

    pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. drożdże rozkruszyć do misy robota i wymieszać je z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki pszennej, 4 łyżkami ciepłego mleka ze szklanki i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce
  • etap 2. do zaczynu wsypać mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, jajka, kminek, ciepłe mleko i stopioną ciepłą palmę
  • etap 3. wyrabiać ciasto hakiem z 10 minut i zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia
  • etap 4. ciasto parę razy zamieszać hakiem i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i recznie wyrobić z 3 minuty
  • etap 5. ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować i nałożyć usmażone pokrojone pieczarki z cebulą i wymieszane tartą bułką, solą, pieprzem
  • etap 6. zawinąć z ciasta rolady i włożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia
  • etap 7. piec w 200C około 35-40 minut i zostawić do przestudzenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować