Chleb żytnio pszenny ze słonecznikiem

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten niezwykły chlebek skradnie serce, a jego świeżość utrzymuje się do tygodnia. Nie kupuj chleba, przygotuj Sam/a.
Chleb był krojony jeszcze gorący, proszę poczekać aż ostygnie.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 6,5 szk. (250 ml) mąki żytniej
    • 3 szk. mąki pszennej
    • 1 szk. mleka letniego
    • 600 ml wody letniej
    • 50 g drożdży świeżych
    • 100 g pestek słonecznika
    • 2 łyżki soli
    • 1 łyżka cukru
    • 1 żółtko
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb żytnio pszenny ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mąka 1. 1. Mąki, sól, pestki słonecznika wsypuję do dużej miski, drożdże z cukrem rozpuszczam w mleku, wlewam do mąk. Następnie wlewam wodę i wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na dwie godziny do wyrośnięcia.
  • ciasto 2. 2. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładam w do formy wysmarowanej olejem a wierzch ciasta smaruję żółtkiem roztrzepanym widelcem.
    3. Piekę 50 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C.
  • chleb 3. 4. Chleb gotowy.
    5. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować