Nalewka żurawinowa

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Połączenie orzeźwiającego smaku świeżej żurawiny i głębokiego, dostojnego aromatu suszonych owoców

Składniki:

  • 6 szklanek świeżych przemrożonych owoców (1kg)
    2 szklanki suszonej żurawiny
    1/2 l spirytusu
    1/2 l wódki
    2 szklanki cukru
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka żurawinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże owoce (przemrożone przez 24 godziny w zamrażarce) mielimy, zalewamy spirytusem, odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie.
  • 2. Zlewamy nalew, dolewamy wódkę. Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Łączymy nalew z ciepłym syropem. Dodajemy suszoną żurawinę, odstawiamy na co najmniej 1 miesiąc w ciemne miejsce.
  • 3. Przesączamy przez płótno, przelewamy nalewkę do butelek.

Porady

Najlepiej przygotować z dwóch porcji. Jedną odstawiamy do wiosny i cierpliwie czekamy. Drugą - bo nie sposób się oprzeć po spróbowaniu:-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2013

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować