Nalewka żurawinowa

  • wyświetlono: 2732 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Połączenie orzeźwiającego smaku świeżej żurawiny i głębokiego, dostojnego aromatu suszonych owoców

Składniki

6 szklanek świeżych przemrożonych owoców (1kg)
2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki
2 szklanki cukru
1 szklanka wody

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka żurawinowa

  • 1. Świeże owoce (przemrożone przez 24 godziny w zamrażarce) mielimy, zalewamy spirytusem, odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie.
  • 2. Zlewamy nalew, dolewamy wódkę. Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Łączymy nalew z ciepłym syropem. Dodajemy suszoną żurawinę, odstawiamy na co najmniej 1 miesiąc w ciemne miejsce.
  • 3. Przesączamy przez płótno, przelewamy nalewkę do butelek.

Porady

Najlepiej przygotować z dwóch porcji. Jedną odstawiamy do wiosny i cierpliwie czekamy. Drugą - bo nie sposób się oprzeć po spróbowaniu:-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

konkurs_nalewkinalewka z żurawin żurawinówka suszona żurawina

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka miętowa

Dodane przez: bogusia82

Nalewka miętowa

Nalewka ma bardzo ładny zielony...

nalewka malinowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nalewka malinowa

Nalewka ta ma piękny kolor i smak...

nalewka gruszkowa

Dodane przez: smerfetka79

Nalewka gruszkowa

Niezwykle aromatyczna nalewka,...

nalewka z pigwy

Dodane przez: lidien

Nalewka pigwówka

najlepsza nalewka jaką piłam

Nalewka jabłkowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nalewka jabłkowa

Smaczna nalewka łatwa w przygotowaniu

nalewka malinowa

Dodane przez: precelia

Nalewka malinowa

Pyszna nalewka malinowa.