Nalewka żurawinowa

  • wyświetlono: 2382 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Połączenie orzeźwiającego smaku świeżej żurawiny i głębokiego, dostojnego aromatu suszonych owoców

Składniki

6 szklanek świeżych przemrożonych owoców (1kg)
2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki
2 szklanki cukru
1 szklanka wody

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka żurawinowa

  • 1. Świeże owoce (przemrożone przez 24 godziny w zamrażarce) mielimy, zalewamy spirytusem, odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie.
  • 2. Zlewamy nalew, dolewamy wódkę. Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Łączymy nalew z ciepłym syropem. Dodajemy suszoną żurawinę, odstawiamy na co najmniej 1 miesiąc w ciemne miejsce.
  • 3. Przesączamy przez płótno, przelewamy nalewkę do butelek.

Porady

Najlepiej przygotować z dwóch porcji. Jedną odstawiamy do wiosny i cierpliwie czekamy. Drugą - bo nie sposób się oprzeć po spróbowaniu:-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

konkurs_nalewkinalewka z żurawin żurawinówka suszona żurawina

Komentarze

Podobne przepisy

UZDRAWIAJACA CYTRYNÓWECZKA

Dodane przez: ewa_gotuje

NALEWKA AKACJOWO-CYTRYNOWA

NAJLEPSZA NA JESIENNO -ZIMOWE PRZEMARZNIĘCIA

NALEWKA W ŚNIEGU

Dodane przez: ewa_gotuje

NALEWKA KAWOWA

NALEWKĘ PRZYGOTOWUJĘ OD LAT, SMAKUJE...

Nalewka z aronii- aroniówka

Dodane przez: Irmina

Nalewka z aroni - Aroniówka

Przepis dostałam od koleżanki....

Nalewka wiśniowa

Dodane przez: Radek

NALEWKA WIŚNIOWA

Jest mocna i pyszna.

Dodane przez: agakr

NALEWKA KARMELOWA

NAJLEPSZ NA BABSKIE POGADUSZKI

Nalewka kminkowa

Dodane przez: diamencik948

Nalewka kminkowa

Ma wspaniały , lekko cierpki smak....