Nalewka żurawinowa

  • wyświetlono: 2416 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Połączenie orzeźwiającego smaku świeżej żurawiny i głębokiego, dostojnego aromatu suszonych owoców

Składniki

6 szklanek świeżych przemrożonych owoców (1kg)
2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki
2 szklanki cukru
1 szklanka wody

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka żurawinowa

  • 1. Świeże owoce (przemrożone przez 24 godziny w zamrażarce) mielimy, zalewamy spirytusem, odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie.
  • 2. Zlewamy nalew, dolewamy wódkę. Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Łączymy nalew z ciepłym syropem. Dodajemy suszoną żurawinę, odstawiamy na co najmniej 1 miesiąc w ciemne miejsce.
  • 3. Przesączamy przez płótno, przelewamy nalewkę do butelek.

Porady

Najlepiej przygotować z dwóch porcji. Jedną odstawiamy do wiosny i cierpliwie czekamy. Drugą - bo nie sposób się oprzeć po spróbowaniu:-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

konkurs_nalewkinalewka z żurawin żurawinówka suszona żurawina
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: grzesiek

Nalewka ze śliwek

Pyszna , mocna naleweczka o charakterystycznym...

Nalewka z koniczyny

Dodane przez: Paulina1507

Nalewka z koniczyny

Korzystając z okazji, że już niedługo...

Cytrynowa nalewka z pigwy

Dodane przez: katasia127

Cytrynowa nalewka z pigwy

Słodziutka i łagodna a przy tym...

Ziołowa nalewka ryżowa

Dodane przez: katasia127

Ziołowa nalewka ryżowa

Lepszej w życiu nie piłam a przepis...

Nalewka aroniowa

Dodane przez: Ewelinka1983

Nalewka aroniowa

Nalewka idealna na jesienne i zimowe...

nalewka gruszkowa

Dodane przez: smerfetka79

Nalewka gruszkowa

Niezwykle aromatyczna nalewka,...