W Japonii soja nazywana jest mięsem z pól ,łączy w sobie wartości odżywcze mięs z bogactwem mikro i makroelementów roślin. Zupa pełna wartości odżywczych.
2 godz. 30 min
Składniki:
1,5 l rosołu drobiowego
3/4 szkl soi
2 marchewki
2 pietruszki
seler
4 ziemniaki
por (biała część)
łyżka koncentratu pomidorowego
250 g wędzonego boczku
łyżka suszonego majeranku
natka pietruszki
sól ,pieprz
1.Soję moczymy przez noc w zimnej wodzie.
Następnego dnia do zimnego rosołu dodajemy osączoną z wody soję ,pokrojone w kostkę warzywa (bez ziemniaków) ,pora pokrojonego w piórka ,koncentrat pomidorowy oraz podsmażony na suchej patelni boczek ,pokrojony w kostkę ,wraz z wytopionym tłuszczem. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości soi. Zupę do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem ,gotujemy jeszcze 5 min. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze