Pasztet z soi i soczewicy

4.49 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Wiadomo, że taki bezmięsny pasztet ma zarówno swoich zwolenników jak i zagorzałych przeciwników: moja Mama, Przyjaciółka i Babcia zachwyciły się nim od pierwszego kęsa. Zachęcam Was do przetestowania przepisu i sprawdzenia czy Wam posmakuje taki pasztet.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • - 500 g suchego ziarna soi
    - 250 g suchego ziarna zielonej soczewicy
    - 250 g suchego ziarna czerwonej soczewicy
    - 4-5 ząbków czosnku
    - 4 marchewki
    - 3 cebule
    - 1/2 selera korzeniowego
    - 4 jajka
    - 1 niepełna szklanka płatków owsianych
    - pęczek kolendry
    - 2 łyżki majeranku
    - 1 cała gałka muszkatołowa
    - 1 łyżka słodkiej papryki
    - świeżo zmielony czarny pieprz
    - sól
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z soi i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soję namaczamy na całą noc, a następnego dnia gotujemy ją do miękkości. Obydwa rodzaje soczewicy również gotujemy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na patelni. Marchewki i selera ścieramy na tarce o drobnych oczkach i również dusimy na patelni, tak żeby były pół miękkie. Ugotowane ziarna soi i soczewicy mielimy w maszynce do mięsa, razem z cebulą. Do zmielonej masy dodajemy marchewkę i selera, drobno posiekaną kolendrę, płatki owsiane, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, startą gałkę muszkatołową oraz pozostałe przyprawy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę przekładamy do aluminiowych foremek. Pasztet pieczemy w temperaturze 200 stopni C. przez około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Soja

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować