Zupa z czerwoną soczewicą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa idealna na jesienne popołudnia. Sycąca i smaczna.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
    1 nóżka z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    mała cebula
    3 ząbki czosnku
    1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
    1 puszka pomidorów w kawałkach
    2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, ostra papryka, suszona bazylia
    do podania: kilka łyżek jogurtu naturalnego, świeża bazylia i natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suchą soczewicę przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem, zostaw na około godzinę. W tym czasie przygotuj wywar. Dokładnie umyj mięso i włóż je do garnka. Zalej wodą i zagotuj. Gdy na powierzchni wody pojawią się szumowiny, zdejmij je łyżką cedzakową a następnie wrzuć do garnka obrane, umyte, pokrojone „jak bądź" jarzyny (marchewkę, pietruszkę, seler, por), przekrojoną na pół cebulę oraz dwa ząbki czosnku. Przypraw całość liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Gotuj wywar do czasu aż warzywa staną się miękkie, po czym usuń z niego mięso (nie wyrzucaj!) i rozgotowany por. Dodaj pomidory z puszki. Bulion zblenduj razem z warzywami na gładko. Dodaj soczewicę i gotuj aż stanie się miękka i rozpadająca. W tym czasie oddziel mięso od kości i wrzuć je z powrotem do zupy. Gotową potrawę dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i świeżym czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przed podaniem udekoruj zupę łyżką jogurtu naturalnego i zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować