Kremowa zupa serowa z dodatkiem marchewkowego puree podana z pierogiem z ciasta francuskiego z marchewkowo-serowym farszem.
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
podział dla celów konkursu:
składniki podstawowe z zestawu b:
400 g marchewki
150 ml śmietanki 30% (lub o mniejszej zawartości tłuszczu)
180 g ciasta francuskiego (ok. 2/3 opakowania)
składnik podstawowy dodatkowy:
200 g sera cheddar
100g sera mascarpone
100g twarogu solankowego wędzonego
400 g marchewki
200 g sera cheddar
100g sera mascarpone
100g twarogu solankowego wędzonego
150 ml śmietanki 30% (lub o mniejszej zawartości tłuszczu)
180 g ciasta francuskiego (ok. 2/3 opakowania)
3 szklanki wody
1 kostka rosołowa drobiowa
1/2 roztrzepanego jajka
sól
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
mielone płatki chili
pieprz kajeński
czarnuszka
gałązki tymianku
Zupa serowo-marchewkowa z francuskim pierogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki myjemy i obieramy. Jedną, o wadze 100 g pozostawiamy w całości, pozostałe kroimy na małe kawałki. Marchewki zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy. Całą marchewkę wyjmujemy i odkładamy, do reszty marchewek dodajemy kostkę rosołową i jeszcze chwilę gotujemy, następnie miksujemy blenderem na puree. Lekko przestudzamy.
2.Ser cheddar ścieramy na tarce i wkładamy do marchewki, mieszamy i odstawiamy, aby ser zaczął się rozpływać, następnie podgrzewamy na małym ogniu często mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietankę i ser mascarpone, zagotowujemy, przyprawiamy pieprzem kajeńskim
3.Odłożoną ugotowaną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Twaróg wędzony rozdrabniamy widelcem i łączymy ze startą marchewką, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem i mielonymi płatkami chili. Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 jak największe kwadraty (u mnie o boku ok. 12cm). Na środek każdego kwadratu nakładamy 1/4 farszu, lekko go rozsmarowujemy, ciasto składamy po przekątnej i za pomocą widelca łączymy brzegi.
4.Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
5.Zupę nakładamy do bulionówek i dekorujemy ziarenkami czarnuszki i gałązkami tymianku. Podajemy z dodatkiem upieczonych pierogów.
Porady
Zamiast kostki rosołowej (i wody) można użyć 3 szklanek rosołu drobiowego.
Komentarze