1 l bulionu warzywnego bądź z kurczaka
400 g sera gouda
100 g sera lazur złocisty
2 łyżki mąki
2 łyzki masła
śmietanka kremówka
przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz i gałka muszkatułowa
Na grzanki:
4 kromki chleba tostowego lub bagietki
przyprawy: bazylia i oregano, sól ziołowa
1 łyzki masła
można dodać pomidorków pokrojonych w kosteczkę
Zupa serowa z boczkiem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka włożyć masło i mąkę i przygotować zasmażkę. Dodać bulion i zagotować. Potrzeć na tarce o drobnych oczkach sery i dodać do zupy. Poczekać aż się rozpuszczą, ciągle mieszając. Przyprawić do smaku, można dodać śmietanki.
Kromki chleba posmarować masłem i zrumienić na suchej patelni.Pomidory wymieszać z przyprawami i poukładać na grzankach. Podawać razem z gorącą zupą.
Komentarze