Zupa serowa z boczkiem i szczypiorkiem

4.51 (164 ocen)

  • 20 min

Dla smakoszy zup i sera :)

  • 20 min

Składniki:

  • Na zupę:

    1 l bulionu warzywnego bądź z kurczaka
    400 g sera gouda
    100 g sera lazur złocisty
    2 łyżki mąki
    2 łyzki masła
    śmietanka kremówka
    przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz i gałka muszkatułowa

    Na grzanki:

    4 kromki chleba tostowego lub bagietki
    przyprawy: bazylia i oregano, sól ziołowa
    1 łyzki masła
    można dodać pomidorków pokrojonych w kosteczkę
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Zupa serowa z boczkiem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka włożyć masło i mąkę i przygotować zasmażkę. Dodać bulion i zagotować. Potrzeć na tarce o drobnych oczkach sery i dodać do zupy. Poczekać aż się rozpuszczą, ciągle mieszając. Przyprawić do smaku, można dodać śmietanki.

    Kromki chleba posmarować masłem i zrumienić na suchej patelni.Pomidory wymieszać z przyprawami i poukładać na grzankach. Podawać razem z gorącą zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować