Zupa rzodkiewkowa

4.5 (183 ocen)

  • 45 min

Przepyszna zupa wiosenna z mnóstwem "zielska".

  • 45 min

Składniki:


  • 1,2 l bulionu warzywnego
    2 pęczki rzodkiewek
    5 ziemniaków
    2 marchewki
    4 łyżki śmietany
    2 łyżki masła
    zioła: bazylia ,oregano ,natka pietruszki ,koperek (ilość dowolna)
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa rzodkiewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy ,myjemy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy ,myjemy i kroimy w cienkie krążki. Łyżkę masła rozpuszczamy w garnku ,wrzucamy warzywa i lekko podsmażamy ( 5 min). Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy 25 min. W tym czasie rzodkiewki płuczemy ,kroimy w krążki i dusimy lekko na rozgrzanym maśle (garść ładnych liści z rzodkiewek zostawiamy). Przekładamy do bulionu. Gotujemy jeszcze 10 min ,po czym dodajemy opłukane i posiekane liście rzodkiewek. Zdejmujemy z ognia i zaprawiamy zupę śmietaną ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Bazylię ,koperek ,oregano ,pietruszkę siekamy i dodajemy do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować