Zupa krem z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Zupa krem z czerwonej soczewicy curry i mleka kokosowego.

  • 60 min

Składniki:

  • - Szklanka czerwonej soczewicy
    - 2/3 łyżeczki czerwonej pasty curry
    - cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - pomidory z puszki
    - przyprawa papryka słodka
    - sól i pieprz
    - przyprawa curry
    - przyprawa kurkuma
    - mleczko kokosowe (mala puszka)
    - bulion warzywny
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy tradycyjny bulion warzywny. Zostawiamy bulion na małym ogniu. W osobny garnku na oliwie z oliwek (jeżeli nie masz w domu oliwy z oliwek może być olej a nawet masło) podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy do garnka ok 2-3 łyżeczek czerwonej pasty curry, i smażymy ok 3 minut, następnie dodajemy pomidory z puszki (ja do pomidorów dodaje jeszcze łyżeczkę cukru i łyżeczkę octu) Całość smażymy następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, curry, paprykę, sól i pieprz. Opłukujemy ok. 1 szklanki czerwonej soczewicy i dodajemy do pomidorów. Następnie dolewamy bulionu warzywnego i całość miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Na koniec dodajemy mleczko kokosowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować