Zupa krem z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy tradycyjny bulion warzywny. Zostawiamy bulion na małym ogniu. W osobny garnku na oliwie z oliwek (jeżeli nie masz w domu oliwy z oliwek może być olej a nawet masło) podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy do garnka ok 2-3 łyżeczek czerwonej pasty curry, i smażymy ok 3 minut, następnie dodajemy pomidory z puszki (ja do pomidorów dodaje jeszcze łyżeczkę cukru i łyżeczkę octu) Całość smażymy następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, curry, paprykę, sól i pieprz. Opłukujemy ok. 1 szklanki czerwonej soczewicy i dodajemy do pomidorów. Następnie dolewamy bulionu warzywnego i całość miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec dodajemy mleczko kokosowe.
Komentarze