Pyszna, rozgrzewająca zupa. Zadowoli wszystkich niejadków.
30 min
Składniki:
0,5 kg mięsa wołowego
5 dag tłuszczu
kilka pieczarek
1 główka cebuli
kilka ząbków czosnku
2 czerwone papryki
1 łyżka czerwonej papryki słodkiej w proszku
0,5 łyżki kminku
sól
60 dag ziemniaków
kilka marchewek
kilka pietruszek
2 pomidory
2 garście suchych zacierek
Zupa gulaszowa klasyczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone mięso i cebulę pokroić w kostkę (cebulę oczywiście drobniej). Czosnek rozetrzeć, dodać połowę cebuli. Oczyścić i pokroić warzywa - marchewkę i pietruszkę w plasterki, ziemniaki w drobną kostkę, a czerwoną paprykę, pomidory i pieczarki w paski.
2.W wysokim garnku roztopić tłuszcz, włożyć cebulę z czosnkiem, pokrojone grzyby. Smażyć do momentu, gdy cebula osiągnie złoty kolor.
3.Odsunąć garnek z ognia i dodać czerwoną paprykę , przez chwilę podgrzewać. Wrzucić mięso, marchewkę i pietruszkę . Gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
4.Po tym czasie wrzucić paprykę , pomidory, kminek, resztę czosnku, kilka kawałków ziemniaków. Jeśli całość zrobi się bardzo gęsta, dodać trochę wody, osolić i gotować.
5.Gdy mięso będzie prawie miękkie, wrzucić resztę ziemniaków, uzupełnić wodę i zagotować. Dodać zacierki. Gdy ziemniaki i zacierki będą miękkie, oznacza to, że zupa jest gotowa do podania.
Porady
Zamiast mięsa można użyć konserwy z gulaszem wołowym lub wieprzowym.
Komentarze