ZUPA GULASZOWA KLASYCZNA

4.5 (184 ocen)

  • 30 min

Pyszna, rozgrzewająca zupa. Zadowoli wszystkich niejadków.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego
    5 dag tłuszczu
    kilka pieczarek
    1 główka cebuli
    kilka ząbków czosnku
    2 czerwone papryki
    1 łyżka czerwonej papryki słodkiej w proszku
    0,5 łyżki kminku
    sól
    60 dag ziemniaków
    kilka marchewek
    kilka pietruszek
    2 pomidory
    2 garście suchych zacierek
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gulaszowa klasyczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone mięso i cebulę pokroić w kostkę (cebulę oczywiście drobniej). Czosnek rozetrzeć, dodać połowę cebuli. Oczyścić i pokroić warzywa - marchewkę i pietruszkę w plasterki, ziemniaki w drobną kostkę, a czerwoną paprykę, pomidory i pieczarki w paski.
  • 2. W wysokim garnku roztopić tłuszcz, włożyć cebulę z czosnkiem, pokrojone grzyby. Smażyć do momentu, gdy cebula osiągnie złoty kolor.
  • 3. Odsunąć garnek z ognia i dodać czerwoną paprykę , przez chwilę podgrzewać. Wrzucić mięso, marchewkę i pietruszkę . Gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
  • 4. Po tym czasie wrzucić paprykę , pomidory, kminek, resztę czosnku, kilka kawałków ziemniaków. Jeśli całość zrobi się bardzo gęsta, dodać trochę wody, osolić i gotować.
  • 5. Gdy mięso będzie prawie miękkie, wrzucić resztę ziemniaków, uzupełnić wodę i zagotować. Dodać zacierki. Gdy ziemniaki i zacierki będą miękkie, oznacza to, że zupa jest gotowa do podania.

Porady

Zamiast mięsa można użyć konserwy z gulaszem wołowym lub wieprzowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować