Zupa grochowa na wędzonych żeberkach

4.5 (148 ocen)

Pożywna zupa o wyjątkowym smaku, dzięki dużej ilości warzyw.

Składniki:

  • 25 dag suchego grochu łuskanego
    40 dag wędzonych żeberek
    3 cienkie parówki
    1 marchewka
    2 średnie pory
    kawałek selera
    kilka liści selera
    4 ziemniaki
    3-4 ząbki czosnku
    ziarna pieprzu
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch namoczyć i pozostawić na noc. Dolać wody do 2 litrów i gotować 15 minut, dodając kilkanaście ziaren pieprzu. Warzywa oczyścić. Marchewkę, ziemniaki i seler pokroić w kostkę, por w cienkie plasterki, liście selera posiekać i wszystko razem z żeberkami dodać do grochu. Gotować 30–40 minut.
  • 2. Żeberka wyjąć z zupy, oddzielić od kości, pokroić w kostkę. Parówki pokroić w plasterki i razem z żeberkami włożyć do zupy. Dodać zmiażdżony czosnek i majeranek. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować