Ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijać. Ciągle ubijając dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem i sodą, mleko, kakao i na koniec rozpuszczoną margarynę. Masę podzielić na pół i w blaszkach o tej samej wielkości upiec dwa placki. Wielkość formy 35x24 cm.
Piec ok 30 min. do tzw, suchego patyczka.
2.Krem:
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w tym obie mąki z cukrem i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki i ugotować budyń. Ostudzić.
Utrzeć margarynę dodając po łyżce ugotowanego budyniu.
Upieczone placki przełożyć przygotowanym kremem. Część kremu wyłożyć na wierzch. Poukładać maliny. Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć wyłożyć ją na maliny. Wstawić do lodówki aby zastygło.
Komentarze