Ciasto z malinami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto powstało poprzez zmodyfikowanie przeze mnie kilku przepisów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1 szklanka cukru kryształu
    0,5 kostki margaryny
    1 szklanka mleka
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka kakao
    Krem:
    0,5 litra mleka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki maki pszennej
    3 żółtka
    1 margaryna np. Bielska lub masło
    Dodatkowo: maliny
    galaretka malinowa lub truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijać. Ciągle ubijając dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem i sodą, mleko, kakao i na koniec rozpuszczoną margarynę. Masę podzielić na pół i w blaszkach o tej samej wielkości upiec dwa placki. Wielkość formy 35x24 cm.
    Piec ok 30 min. do tzw, suchego patyczka.
  • 2. Krem:
    Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w tym obie mąki z cukrem i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki i ugotować budyń. Ostudzić.
    Utrzeć margarynę dodając po łyżce ugotowanego budyniu.
    Upieczone placki przełożyć przygotowanym kremem. Część kremu wyłożyć na wierzch. Poukładać maliny. Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć wyłożyć ją na maliny. Wstawić do lodówki aby zastygło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować