"zimny sernik" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka. Suche składniki wymieszać i dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać. Piec ok 20 min w 180 C( forma 25x40). Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, posmarować dżemem i zawinąć w roladę, zostawić do ostudzenia a w tym czasie robić masę serową.
Masa serowa: Galaretki najlepiej dzień wcześniej rozpuścić każdą osobno, każdą w szklance wody. Zostawić do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić.Margarynę, jaja i cukry utrzeć na białą puszystą masę.Następnie dodać ser, żelatynę, wymieszać.Dodać pokrojone w kostkę galaretki oraz rodzynki. Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki żeby masa zaczęła tężeć.
Roladę pokroić w 1 cm plastry. Miskę ok 3,5 l z płaskim spodem o średnicy ok 17 cm wyłożyć folią aluminiową.Następnie na dnie oraz bokach układamy pokrojoną roladę. Wyciągamy masę z lodówki i mieszamy łyżką, żeby galaretki były równomiernie rozprowadzone w masie. Masę wylewamy do miski. Wstawiamy na lodówki na min 3 godz. Na miskę kładziemy tackę większą od miski i odwracamy, ciasto wyciągnięte. Smacznego
Komentarze