Zimny sernik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Serniczek jest bardzo pyszny mmm... Aż ślinka cieknie ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Serek homogenizowany 750 g
    Masło roślinne 250 g
    6 żółtek jaj
    Cukier puder 300 g
    Żelatyna 15 g
    Galaretka truskawkowa 2 opakowania
    Mleko słodkie 375 ml
    Olejek waniliowy 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zimny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy je do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy ją do ostudzenia, ale uważamy by się nie skrzepła.
    W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem.
    Podczas ucierania masła dodajemy po jednym żółtku.
    Kiedy już masa będzie puszysta dodajemy olejek waniliowy i serki homogenizowane. Dodajemy do masy serowej chłodną żelatynę i całość dokładnie mieszamy.
    Dno tortownicy wykładamy herbatnikami lub biszkoptami ew. niskim blatem ciasta biszkoptowego lub piaskowego, pokrywamy je masą serową.
    Wstawiamy do lodówki by masa stężała.
    Na zimną masę serową wylewamy lekko krzepnącą galaretkę i odstawiamy na około 2, 5 - 3 godzin.

Porady

Do tego serniczka możemy dodać bakalii ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować